Digitala verktyg i skolan

Digitala verktyg i skolan har visat sig ha god effekt på elevers inlärningsförmåga. Det finns många bra digitala verktyg redan, det svåra är att veta när digitala verktyg passar bäst och när traditionell inlärning fungerar bättre. Digitala verktyg kan vara appar med inlärning, men det kan även handla om tidsbesparande verktyg som bland annat Doodle, Dropbox, Evernote, Google Classroom och Kahoot.

Vad är digitala verktyg

Digitala verktyg är exempelvis datorer och surfplattor som kan underlätta undervisningen i skolan. Även appar och olika program är digitala verktyg som kan användas inom skolan. Idag är det redan många skolor runtom i landet som delat ut varsin dator till sina elever och som går igenom projekt via Google Classroom. Hur bra resultat man får beror mycket på den individuella skolan. Vissa lärare har så otroligt mycket att göra att de inte skulle kunna hinna sätta sig in i nya digitala verktyg även om de ville. På andra håll kanske kompetensen saknas när det kommer till att använda nya digitala verktyg.

Digitala läromedel i skolan

Här kommer lite kort fakta om vanliga digitala verktyg som redan idag användas på sina håll i landet.

Doodle

Detta är ett verktyg som digitaliserar kalendrar. Det kan vara tidskrävande att synka kalendrar, men genom Doodle kan du som lärare skicka ut flera datumförslag som eleverna smidigt kryssar i. Tidsbesparande!

 

Dropbox

Dropbox är en lagringsportal på nätet. Om du som lärare exempelvis vill att eleverna ska se en video i utbildningssyfte men inte orkar mejla ut en stor fil, är detta perfekt. Du delar bara en unik länk som tar eleven till videon inne i Dropbox.

Övrigt

  • Evernote är en virtuell anteckningsbok, men inte bara för att skriva. Elever kan använda Evernote för att spara hemsidor och bilder. Den är smidig eftersom allt sparas i molnet. Du kan alltså lägga in anteckningar och spara webbsidor i skolan och därefter enkelt öppna upp samma anteckningsbok hemifrån din egen dator.
  • Google Classroom används redan flitigt av många lärare och är som ett klassrum på nätet. Läraren kan skapa olika klassrum utifrån ämne och därefter dela instruktion, sätta deadlines och även ha en chatt med eleverna.
  • Kahoot är en smart app som enkelt laddas ner till en smartphone eller surfplatta. Läraren kan göra frågespel som eleverna sedan svarar på i appen, antingen själva eller i grupp.

 

Dessa är endast några exempel på alla digitala verktyg i skolan som redan används flitigt.

Dator och surfplatta i skolan

Det finns både för- och nackdelar med digitalisering av skolan samt genom att dela ut datorer eller surfplattor till eleverna. På många håll har datorer visat sig vara mycket hjälpsamma. Eleverna hinner hitta information betydligt snabbare än att bläddra i böcker. Samtidigt kan de snabbt söka svar på frågor som dyker upp istället för att ta hjälp från läraren.

 

 

Digitala hjälpmedel i skolan – bra eller dåligt?

Mothugg mot datorer och andra digitala verktyg i skolan brukar grunda sig i att man tror att datorer inte hjälper utan stjälper eleven. En del menar på att datorer är distraktioner för eleverna som sysslar med annat istället för att studera. Det finns inga rätt eller fel, digitala verktyg fungerar bättre på vissa skolor och sämre på andra. Likaså har själva ämnet stor betydelse. Inom geografi kanske datorn är mycket hjälpsam medan den inom engelska är överflödig.

Lämna en kommentar