Hur är en bra lärare

De flesta av oss har någon gång haft en lärare som stod ut från mängden. En sån där person som man verkligen lyssnade på och förstod. Vad är det som gör att vissa lärare är bättre än andra? Och vad kännetecknar egentligen en bra lärare? Precis som att de flesta minns en riktigt bra lärare, finns det garanterat även ett gäng sämre lärare i bagaget som du minns. Vad var det som gjorde ena läraren dålig och den andra bra?

Det handlar förstås om vem du frågar. Enligt jobbannonser för lärare är vissa av egenskaperna man eftersträvar bland annat:

  • Engagerad
  • Bra på att samarbeta
  • Flexibel
  • Viktigt att vara en tydlig ledare
  • Bra på att kommunicera
  • Pedagogisk
  • Nyfiken
  • Prestigelös
  • Ha ett positivt förhållningssätt

En lärare har otroligt mycket jobb på sina axlar och tyvärr inte riktigt en lön som matchar det arbete som förväntas. Det är mer eller mindre ett måste hos en lärare att vara engagerad, annars blir det svårt att ta sig an lärarrollen. Beroende på vilken ålder man undervisar för varierar såklart vikten av de olika egenskaperna en del. Högstadiet kanske hör till den svåraste åldern att undervisa, ungdomarna är bråkiga och går igenom mycket i och med puberteten. Här får man utstå mycket som lärare med andra ord. Många lärare känner inte att de blir respekterade av sina elever. För att barnen i skolan ska respektera sina lärare måste de också känna att läraren (och vuxenvärlden) lyssnar på dem också. Ett samarbete är A och O för att ömsesidig respekt ska kunna formas.

Hur ska en bra lärare vara?

Det har gjorts en rad undersökningar om hur en bra lärare ska vara. Bland annat tycker elever att det är viktigt med en lärare som inte bara har koll på kunskapsinnehållet, utan som även kan anpassa det efter behoven som finns. Därtill tycker elever att det är viktigt med ordning och reda, en lärare som har koll och skapar trygghet genom att hålla ordning. Ofta går det snett när läraren använder sig av makt eftersom det skapar en stor klyfta mellan lärare och elever. Istället tycker elever att empati är viktigt, att läraren förstår.

 

Vad kännetecknar en bra lärare?

Många anser att en bra lärare är en person som har möjlighet att anpassa kunskapsinnehållet efter gruppen. Och som med kreativa medel lär ut på ett roligt sätt. Att stå och ranta framför tavlan med näsan i en bok är inte uppskattat med andra ord. Integrering har också visat sig fungera för många klassrum, där läraren med hjälp av eleverna undervisar. Det kan handla om att man försöker få med eleverna i frågeställningar eller delar upp eleverna och ber dem hålla för- och motargument inom olika frågor. Men även flexibilitet är något som många efterfrågar. Om hela klassen vill något, exempelvis få tillåtelse att använda mobilerna till att plugga med, eller vad det nu kan vara, bör läraren se till att försöka fixa det. Självklart handlar det inte om att läraren ska göra precis vad eleverna vill, men att visa god vilja och flexibilitet kan öka respekten och tilliten från elevernas sida.

Lämna en kommentar